Have questions? Call us! +421 917 526 010

Customer Service: Mon-Thu: 8-16 | Fri: 8-12

Filter
Product status
Price (€)
1.00 € - 48.50 €
Brand
Flavor
Special Dietary Requirements
Product form

BCAA

A BCAA (Branched Chain Amino Acid) magyarul „elágazó láncú aminosavak” -at jelent. Ide 3 aminosav tartozik: a leucin, izoleucin és valin.

Az aminosavak, alapvető fontosságúak az emberi szervezet működéséhez, alapvető “építőelemként” szolgálnak a fehérjéknek. Több mint 500 különféle természetben aminosav ismert. 

9 aminosav esszenciális, ezeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.

Ide tartozik:

  • Leucin,
  • Izoleucin,
  • Valin, 
  • Triptofán,
  • Hisztidin,
  • Metionin,
  • Fenilalanin,
  • Lizin,
  • Treonin.

Ahogy látható a BCAA is hozzátartozik a 9 esszenciális aminosavhoz. 

Miért fontos a BCAA az izomépítés szempontjából? 

Egyedüli aminosavak is képesek serkenteni az izomfehérje szintézist. Ilyen téren a leucin rendelkezik a legerőteljesebb hatással. A leucin tehát kimondottan fontos aminosav, az izomépítés szemponjtából. Köszönhetően annak, hogy a fehérejszintézis legnagyobb szabályozóján keresztül hat – méghozza az mTORC1 nevű enzimen keresztül. Ezt az enzimet úgy kell elképzelni, mintegy kapcsolót, amely egy adott izomsejten belül megengedi az új fehérjék előállítását vagy éppen meggátolja azt.

Ezt megerősítve számos tanulmány született amely megállapította, hogy a BCAA kiegészítés segíthet lecsökkenteni az izomvesztés (katabolizmus) és segíthet serkenteni a tiszta izom gyarapodását. 

A BCAA kiegészítőkön feltűntetett arányok a három aminosav tartalmára vonatkoznak, a 2:1:1 arány a leucin:izoleucin:valin tartalom megoszlására utal. Minél nagyobb leucin tartalommal rendelkezik a kiegészítő annál “minőségibb”, a termék. A kínálatunkban 16:1:1 aránnyal rendelkező BCAA készítmények is elérhetőek. 

Sokan nem tudják, de a BCAA erőszintünkre is előnyösen hathat. Edzések alatt szerotonin kezd termelődni, ettől „hormontól” leszünk boldogabbak edzés után, azonban edzés közben fáradságérzetet okoz. A szerotonin tiptofánból keletkezik, és a BCAA a triptofánnal versenyt fut az agyba jutásért. Ezért edzések előtt/alatt a BCAA fogyasztás segíthet lecsökkenteni a szerotonin szintet, ezzel csökkentheti a fáradságérzetet.

BCAA-t használhatunk napközben üdítő gyanánt, edzés előtt és közben teljesítmény növelés szempontjából vagy akár edzés után is, az izomzat regenerálása érdekében. 


62product140
62product140